't Zijn zotten die werken: Compostmeester Yvette

In het huis van Yvette Goossens is het één en al bloemetjes: als de deur opengaat, treft mij het mooie bloemetjesbehang in de gang, bij de eerste stap in de woonkamer valt mijn oog op een gebloemde quilt. En dan zijn we nog niet eens gekomen bij het eigenlijke onderwerp van ons gesprek: de tuin van Yvette, en meer bepaald de compostbak die daarin staat. Wie had kunnen denken dat in deze plantloze straat hartje Helmet een echte compostmeester woont?

Wat betekent dat, compostmeester te zijn?
Als mensen willen weten hoe ze in de stad zelf hun keuken- en tuinafval kunnen verwerken in een compostbak, kunnen ze bij mij terecht. Soms bellen mensen naar de gemeente of naar het BIM (Brussels Instituut voor Milieubeheer) met vragen over composteren, en dan worden ze bijvoorbeeld naar mij doorverwezen. Eén keer per jaar organiseert het BIM ook een Open-tuinendag, en dan staat mijn tuin ook open voor bezoekers. Ik heb helemaal niet zo’n grote tuin, zes op zes meter, maar zo kan ik aantonen dat ook in een kleine tuin gecomposteerd kan worden.

Waarom ben je daar zo mee begaan?
Dat is toch vanzelfsprekend als je er eens goed over nadenkt! Al dat groenafval is uiteindelijk grotendeels water. Dus als je dat meegeeft met de vuilniskar, is dat twee keer vervuilend: ten eerste omdat een vrachtwagen moet rondrijden om water te vervoeren, en ten tweede omdat iets naar de verbrandingsoven gaat dat eigenlijk helemaal niet goed brandt. We moeten toch allemaal ons steentje bijdragen voor een beter milieu. Zo’n compostbak neemt helemaal niet veel plaats in, je moet er gewoon één keer per week in roeren, en vervolgens heb je de beste humus die je maar kan wensen voor je tuin of je kamerplanten. Met zo’n humus heb je voor je kamerplanten ook geen andere producten meer nodig, want ongedierte en ziekten komen alleen voor bij planten in slechte grond.

Heb je al veel mensen kunnen overtuigen om te gaan composteren?
Eigenlijk wel. Voor veel mensen is de stap toch niet zo groot. Ze herinneren zich nog dat hun ouders of grootouders composteerden, en ze willen dat eigenlijk ook wel, maar ze hebben net dat kleine duwtje in de rug nodig, of de juiste informatie, om het ook in de stad te gaan doen. Voor kleine kinderen is het trouwens fijn om betrokken te zijn bij dat natuurlijke proces. Zo leren zij ook bij. Al het groenafval, ook bijvoorbeeld schillen van bananen en appelsienen, kunnen erin verwerkt worden. Of het zaagsel van een konijnenhokje of zo, maar niet van een kat, want die eet vlees. Naast groenafval moet er ook bruinafval bij: dat is ofwel snoeihout uit de tuin, maar als je dat niet hebt, is bruin karton, zoals van wc-rolletjes of ongeverfde kartonnen dozen ook goed. Wist je trouwens dat de gemeente de helft van de aankoopprijs van zo’n compostbak terugbetaalt?

Je bent erg begaan met het milieu. Heb je nog andere activiteiten op dit gebied?

Ik zit ook in het buurtcomité, en daar hebben we al enkele keren milieuthema’s aangepakt. O.a. hebben 50 mensen uit de buurt leren composteren. Ons huis hebben we ook verbouwd met ecologische materialen, en ook om dat te bekijken hebben we ons huis al opengesteld voor het publiek. Verf, behangpapier, boenwas, ... en wat ik vooral kan aanraden is de nieuwe verwarmingsketel die we hebben gekocht en die de verbrandingsgassen herbruikt: dat spaart heel wat geld uit op onze verwarmingsonkosten.

Hoe komt het dat iemand die zoveel van de natuur houdt toch in de stad woont?
Tja, dat kies je niet altijd helemaal, hé? Voor het werk van mijn man zijn we in de stad komen wonen. Ik droom er wel van om in de natuur te wonen, maar intussen is het toch een bewuste keuze om hier ook milieubewust te leven, en in het algemeen te tonen dat een mens ook meer kan doen met minder. In de stad wonen heeft ecologische en economische voordelen, en misschien komt het er ooit nog wel van dat onze steden wat meer op dorpen gaan lijken. Vele kleine groene tuintjes maken samen ook een grote groene ruimte.
Ik werk niet in loondienst, en alle dingen die ik doe zou ik nooit kunnen doen in een betaalde job. Maar de vervuiling is toch iets heel triestigs en ik kan het niet laten de mensen ervan te overtuigen dat zij een verschil kunnen maken. Wat denk je, zou jij ook niet beginnen met zo’n compostbak?

Informatie:
Inter-Compost (van het BIM): 02 218 75 95
Dienst Info-Leefmilieu van het BIM: 02 775 75 75