Het einde van de wereld revisited

Gisteren naar de boekenbeurs geweest. Drummen om erbinnen te geraken, maar een verdieping hoger alle rust van de wereld voor de lezingen en presentaties. Dree Peremans kwam zijn boek 'Naar de wortels van de folk' voorstellen. Spijtig genoeg had ik de voorstelling met concert van Rum gemist op Het andere boek, maar hier was er Jan Desmet bij, dus ook niet slecht. En uiteindelijk kwam ik om Dree nog eens te zien, die zich tegenwoordig over het algemeen in Zuid-Frankrijk ophoudt, 'au bout du monde'.

Waar hebben we niet allemaal het einde van de wereld gezocht: op de pier van Oostende, onder de ooievaarsnesten in Planckendael, in een café, het Einde van de wereld genaamd, inderdaad ergens aan het einde van de wereld ... of van een godvergeten straatje in een godvergeten dorp toch. Dat waren de live-uitzendingen van 'Het einde van de wereld' waar ik bij kon zijn, maar meestal was ik er niet bij en moest ik het stellen met krakende telefoonlijnen die mij vanuit Warschau of Kazan met de mensen van Radio 1 verbonden. Een geluidsbehang van fluitende vogeltjes moest het gekraak verdoezelen. En veel folk- en wereldmuziek tussendoor.

Nu zijn de rollen omgekeerd: ik heb mijn stek in België en Dree reist rond of zit boeken te schrijven in Frankrijk. Én de telefoonlijnen zijn verbeterd.